Hoe organiseer je een duurzame babyshower? 8 tips!

Duurzame babyshower organiseren? We delen tien tips met je hoe je dit speciale moment kunt vieren én je steentje bijdraagt aan een betere wereld. Zo zeg je gedag tegen de hysterische plastic slingers en ballonnen en omarm je milieuvriendelijke decoratie en andere alternatieven om de dag een groen tintje te geven.

Duurzame babyshower

Het is geen onbekend feit dat we iets liever voor onze planeet mogen zijn om deze gezond door te geven aan onze (toekomstige) kinderen en kleinkinderen. Is de mom to be milieubewust? Dan zijn wegwerpbordjes, plastic slingers, een ballonnenboog en ander wegwerplastic natuurlijk not done. Maak jullie footprint zo klein mogelijk door te kiezen voor duurzame materialen, cadeaus, decoratie en meer. En nee, hiervoor hoef je niet in te leveren op een feestelijke locatie. Een milieubewuste babyshower organiseren hoeft niet moeilijk en kan juist erg low budget zijn.

Ontdek deze 8 tips voor een te gekke, duurzame babyshower!

1. Kies je thema slim uit

Wat ons betreft begint je hele party planning bij het kiezen van je babyshower thema. Kies je thema slim uit. Eén die dichtbij de duurzame waarden van de mom ligt. Denk bijvoorbeeld aan een rustiek of nature inspired thema. Dit ligt meteen een mooie basis voor het kiezen van duurzame materialen voor andere elementen van de dag.

duurzame babyshower tafel decoratie met bloemen

2. Duurzame decoratie

Babyshower decoratie is een hot topic, want dit geeft je locatie HET feestelijke, bijzondere tintje. Kies duurzame decoratie boven massaproductie en ga voor rustieke, natuurlijke, duurzame alternatieven. Duurzame versiering kun je (online) shoppen of zelf maken.

Denk bijvoorbeeld aan duurzame decoratie, zoals:

 • Stoffen slingers
 • Houten slingers
 • Houten letters/namen
 • Bloemen
 • Takken/riet
 • Houten taartplateaus
 • Glazen potjes met kant of jutte touw voor kaarsen of bloemen
 • Linnen of katoenen servetten

Kies voor duurzame alternatieven of slingers die lang meegaan! Denk aan letterslingers of een bepaalde kleur slingers. Slingers met “babyshower” zijn erg leuk, maar ook erg.. eenmalig te gebruiken! Andere not done deco is bijvoorbeeld confetti, rietjes en ballonnen!

Onze duurzame babyshower shoptips

Jute vlaggenlijnen

Babyshower slingers en vlaggenlijnen van jute en kant doen het erg goed bij een rustiek of romantisch thema!

jute babyshower slinger met welcome baby in wit

Jute babyshower slinger met Welcome baby. Ideaal voor een rustiek thema!

jute vlaggenlijn met kant

Jute babyshower slinger met kant en hartjes detail voor een liefdevolle touch!

witte stoffen vlagenlijn

Witte stoffen vlaggenlijn voor een romantisch, all white of rustiek thema!

Stoffen slingers

Een andere variant van duurzame slingers is de stoffen vlaggenlijn! Verkrijgbaar in een breed kleurenpalet, zodat je hem altijd goed bij je thema kunt matchen. Een aantal van onze favo’s!

stoffen slinger in natuurtinten

Stoffen slinger in natuurtinten bruin, oudroze en grijze.

Roze stoffen slinger, zo cute en ideaal voor een meisjes thema!

Lichtblauwe stoffen vlaggenlijn (verkrijgbaar in heel veel kleuren)!

3. Gebruik (je eigen) servies

Gebruik in plaats van kartonnen of plastic borden, bakjes en bekers eigen servies en glazen. Niet genoeg? Stem het met je gasten af of huur het van een externe partij! Wanneer je de babyshower op een externe locatie organiseert kun je natuurlijk rekenen op servies uit eigen keuken.

4. Duurzame cadeaus

Kies je cadeaus uit naar aanleiding van het wensenlijstje van de moeder in spé. Zo weet je dat ze cadeaus krijgt die ze zelf écht leuk vindt en handig lijkt om te gebruiken.

Luiertaart

Een luiertaart is een populair babyshower cadeau. Check eerst of ze geen wasbare luiers gaan gebruiken en speel daarop in. Gewone luiers gebruiken? Kies niet voor maat 1, maar liever voor 2 of 3. Zo hebben ze meteen wat op voorraad en voorkom je dat de baby er te snel uitgroeit. Zeker als ze zelf nog een grote voorraad hadden ingeslagen. Laat verder plastic lintjes en cellofaan achterwege. Kies voor linten van stof en duurzame, handige cadeautjes om de luiertaart mee aan te kleden!

Speelgoed

Speeltjes zijn natuurlijk enorm leuk om te geven en krijgen. Laat plastic exemplaren achterwege en kies voor hout speelgoed.

5. Zet vegan hapjes op het menu

Wat betreft babyshower hapjes is het altijd slim om de dieetwensen van de gasten in te winnen, maar bij een duurzame babyshower kun je er eigenlijk niet omheen: vegan hapjes! Ga voor plantaardige varianten op populaire hapjes. Ook wat dit betreft kun je lokaal steeds meer aanbieders vinden voor bijvoorbeeld een vegan babyshower taart of high tea hapjes, maar jullie kunnen natuurlijk ook zelf dingen maken! Dankzij de plantaardige producten in de supermarkt wordt het steeds makkelijker om dier- en milieuvriendelijker te eten.

6. Upcycle spullen

Voor een duurzame babyshower hoef je niet alles nieuw aan te schaffen! Zet je gastenlijst in beweging door een lijst met spullen te maken die jullie nodig hebben (voor DIY’s) om de babyshower aan te kleden. Organiseer een pre-babyshower knutselmiddag met een aantal gasten en tover jam potjes om in kaarsenhouders en stof in slingers, zo heb je meteen een leuk moment om elkaar te leren kennen en bonden.

7. Duurzame babyshower activiteiten

Plan de dag vol met leuke duurzame babyshower activiteiten. Hoewel het erg leuk is om rompers te versieren of luiers te ruiken (bekijk ook hier onze lijst met tips voor babyshower spelletjes!), zijn dit niet de meest duurzame activiteiten. De rompers blijven vaak ongebruikt in de kast liggen en de luiers kunnen natuurlijk ook zo de prullenbak in.

Duurzame babyshower activiteiten waar je wel aan kan denken:

 • Babyshower quiz: Een quiz kun je online organiseren als je niets uit wil printen.
 • Droogbloemen krans maken: Ga voor activiteiten met natuurlijke materialen, zoals een droogbloemen krans maken! Je houdt er bovendien nog wat leuks aan over. Plus je kunt het in huis zetten als herinnering aan deze dag.
 • Fotoshoot: ga voor een tastbare herinnering in de vorm van (online) foto’s en organiseer een profi fotoshoot. Huur een fotograaf in, regel props, een dresscode, leuke locaties en inspiratie voor poses!

Tip: bekijk hier 20 leuke babyshower activiteiten voor nog meer inspiratie!

8. Ga voor duurzame bedankjes

Wil je graag babyshower bedankjes meegeven? Ga voor een duurzame variant en denk bijvoorbeeld aan een leuk plantje met een kaartje (zoals de foto hierboven!) of een zakje met bloemenzaadjes.

Heb jij tot slot nog tips voor een duurzame babyshower? Laat het hieronder in een reactie weten!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.