Mother’s blessing ceremonie: alles over dit nieuwe fenomeen

De Mother’s blessing ceremonie is een steeds populairder wordend alternatief voor de babyshower. Wat is het? Hoe vier je het? Wat zijn leuke en mooie ideeën voor deze dag? De gedachte erachter is onwijs mooi. Wij snappen dan ook heel goed dat dit fenomeen een opmars vanuit Amerika maakt en steeds meer mom to be’s wat voelen voor deze trend. We beantwoorden al je vragen over de Mama blessing en delen onze tips met je in dit artikel!

Wat is een mother’s blessing?

Bij een mother’s blessing draait het om de zegening van de moeder. Wanneer er een vrouw zwanger raakt, wordt er na 9 maanden een baby geboren. In deze periode is je lichaam niet alleen bezig met het creëren van nieuw leven, maar maak jij ook de transitie naar het moederschap. Tijdens de mama blessing staat – in tegenstelling tot de babyshower – de zwangere centraal. Tijdens de ceremonie wordt in select vrouwelijk gezelschap gevierd dat er een baby op komst is, maar ook wordt de moeder verwend en verzorgd. Alles staat in teken van haar klaar te stomen voor de geboorte van het kind en moederschap.

Met wie vier je een mother’s blessing?

Over het algemeen bestaat de gastenlijst voor een mother’s blessing uit een kleine, vrouwelijke inner circle van de aanstaande moeder. Denk aan de moeder(s), zussen en beste vriendinnen. Het is belangrijk dat er vertrouwen, liefde en verbondenheid wordt gevoeld. Het is eigenlijk het belangrijkste netwerk aan vrouwen dat je om je heen hebt, waarvan je weet dat je ze any moment kunt bellen voor advies, steun en om het intiemste geluk mee te delen.

Waar komt het vandaan?

Het mooie van de mother’s blessing is dat het eigenlijk helemaal niet zo nieuw is. Voor ons is het een nieuw fenomeen, omdat we er nog niet zo lang bekend mee zijn, maar de ceremonie gaat way back. Het is namelijk geïnspireerd op een oud ritueel van de Navajo Indianen: Blessing Way. De aanstaande moeder wordt door dit ritueel spiritueel gesupport en verzorgd voor de reis die haar nog te wachten staat: allereerst de bevalling, maar ook het moederschap zelf.

Wat gebeurt er tijdens een mother’s blessing?

De Mother’s Blessing bestaat uit verschillende activiteiten om de moeder de ultieme ontspanning te geven en het lichaam op de juiste manier te voeden en klaar te stomen voor de bevalling en het moederschap. Wat gebeurt er tijdens een mother’s blessing, vraag je je nu misschien af?

Mother’s blessing activiteiten

  • De moeder wordt verwend: denk aan heerlijke wellness activiteiten zoals een massage of magnesium voetenbad.
  • Vrouwencirkel: de verbondenheid wordt opgezocht door middel van een vrouwencirkel waarin wijsheden, mooie momenten en positieve verhalen over de zwangerschap, de bevalling en het moederschap worden gedeeld.
  • Creatieve activiteiten: het gezamenlijk maken van een bloemenkrans (staat voor vrouwelijke schoonheid), geboorteslinger of ketting (neem allemaal een mooie kraal mee).
  • Ultieme ontspanning: ook kunnen er activiteiten voor de ultieme (mentale) ontspanning worden gedaan, zoals yoga, een klankschaalsessie of meditatie.
  • Aandacht voor de buik: de groeiende buik is een teken van de komst van het nieuwe leven. Tijdens sommige blessings wordt de buik versierd met henna.
  • Eten: vaak is er natuurlijk genoeg eten en drinken, maar neem wel enkel gezonde en voedende producten mee die het lichaam van binnenuit voeden en kracht geven.
  • Maken van geboortealtaar: iedere vrouw kan iets kleins meenemen of maken tijdens de blessing voor het geboortealtaar. Denk aan kleine (edel)stenen of briefjes met krachtige boodschappen die de aanstaande moeder tijdens de bevalling kan lezen of gebruiken om kracht uit te putten.
  • Krachtige intentie meegeven: laat iedereen een persoonlijke brief/boodschap maken en bundel deze in een boekje als cadeau voor de mom to be. Ook kun je kaarsen hiervoor gebruiken, die de mom aan kan steken tijdens de bevalling.
  • Slotceremonie: je kunt de dag eindigen met een slotceremonie met een rood lint of draad. Dit zorgt voor verbinding, omdat iedereen deze vasthoudt. Knip het daarna op in verschillende stukjes en bindt het om je pols. Dit staat symbool voor jullie verbondenheid en kun je gebruiken om in aanloop naar de bevallen aan de aanstaande moeder te denken en haar kracht te wensen.

Hoe ziet een mother’s blessing ceremonie eruit?

Hierboven heb je alvast een klein idee van de activiteiten van zo’n ceremonie gekregen. Vaak wordt er geopend met een mooie speech met anekdotes, door een van jullie of geleid door iemand die een mother’s blessing van A-Z verzorgt. Gevolgd door een women circle, zodat de verbondenheid tussen jullie direct ontstaat en energie op de mom to be wordt gevestigd. De invulling kan variëren per vrouw. Iedereen is anders. Als slotceremonie kan het lint of de draad een mooie afsluiting zijn, waardoor jullie in verbondenheid weer je eigen weg kunnen gaan.

Voordelen van een mother’s blessing

Voor moeders die spiritualiteit, verbondenheid en de natuur belangrijk vinden, kan de mother’s blessing enorm veel brengen. Hoewel de invulling van de babyshower helemaal open ligt en per persoon verschillend kan zijn, heeft deze vaak een wat grootser en commerciëler imago ten opzichte van de blessing. De blessing kan daarentegen een bijzondere spirituele ervaring in je leven zijn. Een moment die je nog dichterbij je inner circle van vrouwen brengt. Het geeft je veel kracht voor het moederschap en de bevalling. Het is vaak ook kleinschaliger, kalmer en serener.

Wat is het verschil tussen een babyshower en mother’s blessing?

Een babyshower is wat grootser en commerciëler, terwijl een mother’s blessing intiemer is. Waar bij een babyshower de komst van de baby en de baby centraal staat, focust de mama ceremonie zich juist op de transformatie van de vrouw naar het moederschap. Een blije mama is een blije baby. Waar babyshower activiteiten vaak spelletjes of workshops omvatten, zijn de mother’s blessing activiteiten spiritueler en meer in verbondenheid en connectie met de natuur en intentie.

Heb jij al een mother’s blessing gehad of lijkt het je wat? Deel het in de comments!

Bekijk ook:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.